CogniTech logo i header

Hvad er Data Mesh

En Data Mesh er en decentraliseret dataarkitektur, der organiserer data efter specifikke forretningsområder - for eksempel marketing, salg, kundeservice og mere - hvilket giver mere ejerskab til producenterne af et givet datasæt. Producenternes forståelse af domænedataene sætter dem i stand til at fastsætte datastyringspolitikker fokuseret på dokumentation, kvalitet og adgang. Dette muliggør selvbetjeningsbrug på tværs af en organisation. Mens denne tilgang eliminerer mange operationelle flaskehalse forbundet med centraliserede, monolitiske systemer, betyder det ikke nødvendigvis, at du ikke kan bruge traditionelle lagringssystemer som Data Lakes eller Data Warehouses. Det betyder blot, at deres anvendelse er skiftet fra en enkelt, centraliseret dataplatform til flere decentraliserede data-depoter.

Er en Data Mesh relevant for alle?

En Data Mesh er en moderne, skalerbar måde at styre data på ved at bruge cloud-teknologier. Man kan tænke på det som mikrotjenester for data. Denne tilgang er særlig nyttig for store virksomheder, der har brug for at håndtere store mængder data på tværs af deres organisation.

Det er vigtigt at bemærke, at en Data Mesh ikke nødvendigvis er relevant for alle virksomheder. Mindre virksomheder med mindre komplekse data har måske ikke brug for alle fordelene ved en Data Mesh. Det er lidt som at have en meget stor værktøjskasse, når man kun har brug for nogle få redskaber.

Hvordan fungerer en Data Mesh?

En Data Mesh handler om at ændre kulturen omkring, hvordan virksomheder ser på deres data. I stedet for at data blot er et resultat af en proces, bliver det selve produktet, hvor dem, der producerer data, også ejer det. Tidligere ville et centraliseret infrastrukturteam have dataejerskab på tværs af forskellige områder, men under en Data Mesh-model flyttes dette ejerskab til dem, der producerer data, da de er eksperter på området. Deres forståelse af, hvordan de vigtigste dataforbrugere bruger operationelle og analytiske data i deres domæne, tillader dem at designe API'er med deres interesser for øje. Selvom det domæne-drevne design også betyder, at dem, der producerer data, er ansvarlige for at dokumentere betydningen af data, katalogisere metadata og fastsætte tilladelser og brugspolitikker, er der stadig et centraliseret team til at håndtere disse standarder og procedurer omkring datastyring. Og selvom domæneteams får ansvar for deres ETL-data pipelines under en Data Mesh-arkitektur, betyder det ikke, at der ikke længere er brug for et centraliseret data engineering-team. Deres rolle ændres dog til at fokusere mere på at vælge de bedste datainfrastrukturløsninger for de dataprodukter, der opbevares.

Ligesom en mikroservice-arkitektur sammensætter lette tjenester for at give funktionalitet til en virksomheds- eller forbrugerrettet applikation, bruger en Data Mesh funktionelle domæner som en måde at definere data på. Dette gør det muligt at behandle data som et produkt, som brugere på tværs af organisationen kan få adgang til. På den måde muliggør en Data Mesh mere fleksibel dataintegration og interaktive funktioner, hvor data fra flere domæner straks kan bruges af brugere til forretningsanalyse, data science-eksperimenter og mere.

Data Mesh principper

Fordele ved en Data Mesh arkitektur

1

Datademokratisering

En Data Mesh-arkitektur giver mulighed for selvbetjeningsadgang til data på tværs af organisationen. Det betyder, at ikke-tekniske brugere som forretningsanalytikere, marketingfolk eller ledere kan få adgang til de data, de har brug for, uden at skulle vente på specialiserede datateams. Ved at gøre data mere tilgængeligt på tværs af domæner og teams, kan beslutningstagere hurtigere og mere effektivt få den indsigt, der er afgørende for virksomhedens succes.

2

Bedre datakvalitet og - governance

Producenterne af data i en Data Mesh arkitektur har direkte ejerskab og ansvar for deres specifikke datasæt og domæner. Det betyder, at de er mere tilbøjelige til at fokusere på datakvalitet, dokumentation og adgangsregler. Ved at sætte producenterne i førersædet for datastyring skabes der en kultur, hvor data er mere pålidelig, korrekt og opdateret.

3

Fleksibilitet og skalerbarhed

En Data Mesh arkitektur giver virksomheden mulighed for at skalere op og ned efter behov. Ved at have flere decentraliserede datadepoter kan virksomheden hurtigt tilføje nye datasæt eller fjerne ubrugte data - alt efter behov. Det gør det lettere at tilpasse sig ændringer i både forretningsbehov og datavolume.

4

Reducerede operationelle flaskehalse

Traditionelle centraliserede datasystemer kan skabe flaskehalse, når det kommer til datatilgang og -behandling. En Data Mesh arkitektur distribuerer dataansvaret ud til domæneeksperter og producenter, hvilket fjerner nogle af de operationelle hindringer, der er forbundet med en centraliseret tilgang. Det muliggør hurtigere adgang til data og mere effektiv dataanvendelse på tværs af organisationen.

5

Øget innovation

Med hurtigere adgang til data og mulighed for at eksperimentere og iterere på data direkte fra domæneeksperter, kan virksomhederne innovere hurtigere. Det kan bland andet medføre hurtigere udvikling af nye produkter, bedre kundeservice, og mere målrettede markedsføringskampagner, hvilket igen kan bidrage til en øget værdi for virksomheden.

Samlet set giver en Data Mesh arkitektur virksomheden mulighed for at omdanne dens data fra en passiv ressource til et aktivt og værdiskabende aktiv. Ved at skabe en mere demokratisk og ansvarlig tilgang til datastyring, kan virksomheder opnå bedre indsigt, effektivisere deres processer og skabe større forretningsværdi.

Kontakt os for mere information

Vil du gerne høre mere om Data Mesh arkitekturen og om det er det rigtige valg for din virksomhed, så book et uforpligtende inspirationsmøde med os, så tager vi gerne en snak om, hvad der giver mest mening for jer.

Mødet er som udgangspunkt online og tager typisk omkring 45 minutter.

Kontakt os direkte

Vil du hellere ringe til os direkte, så er du selvfølgelig også mere end velkommen til det. Vi sidder klar og er altid klar på en snak, så hold dig endelig ikke tilbage.

Kontakt os